Moeder Overste

De liefde voor watersport heb ik overgenomen van mijn moeder. Op haar verzoek hadden mijn ouders toen ik een jochie was een motorkruiser, waar wij vele weekenden op vertoefden. Het bijbootje, een zeiljol, werd mijn bootje waarmee ik de buurt verkende. Mijn moeder had bij ons thuis de regie en de touwtjes goed in handen, om deze reden kreeg mijn moeder van mijn vader de bijnaam “Moeder Overste”.


Later heb ik zelf enkele kleine jachtjes gehad, waarvan de voorlaatste een Etap 22 was. In 2008 ontmoete ik Bart, die toen Albin Vega eigenaar was, maar voor zijn vaargebied naar een kleiner scheepje zocht. Bart en ik begonnen over een botenruil na te denken.


Mijn moeder wilde graag op de hoogte blijven van onze onderhandelingen en genoot mee als we de foto’s van de Albin bekeken en de site van de Vegakring. Een dag voordat Bart en ik elkaar de hand schudden, overleed mijn moeder. Om deze reden heb ik mijn Albin “Moeder Overste” genoemd. Mijn vriendin en ik genieten van onze Albin. Onze thuishaven is Lelystad en ons favoriete rondje is Lelystad Workum en dan binnendoor naar Lemmer Lelystad en als er tijd voor is doen we hetzelfde, maar dan via Harlingen.
Ik ben niet zo een geroutineerd zeiler, maar ik kom er wel, hoewel ik soms niet verder kijk dan mijn neus lang is. Zo kan het mij gebeuren dat ik bij wijze van variatie van het Tjeukemeer naar het Randmeer wil varen via de weerribben (prachtig) en er dan bij Blokzijl achter kom dat deze tocht niet mogelijk is met staande mast en weer helemaal terug moet. Al met al zijn wij erg gelukkig met onze Albin en hopen er nog lang van te genieten.


Onze thuishaven is enkele keren bezocht door de Albin Vega, “Mr X”, ik ben erg nieuwsgierig naar het verhaal van haar bemanning.

Luud van Heel Moeder Overste, V 694