Nederland Waterland.

Molens filmen

Een adembenemende documentaireserie over hoe ons land onlosmakelijk met het water verbonden is.

De honderd jaar oude klipperaak "Catharina van Mijdrecht" speelt hierin vanuit allerlei hoeken en standen een prominente rol. Vijf weken lang was het schip de thuisbasis van regisseur Noud Holtman en zijn filmploeg op zijn vaartochten door Nederland. In dit visuele reisprogramma vaart de kijker mee en leert zo ons lang vanaf het water kennen.

Zonsopkomst

Elke aflevering begint met de zonsopkomst, waarbij we zien hoe Nederland op het water en langs de oever ontwaakt en langzaam op gang komt. We zien het waterland als een langzaam schilderij aan ons voorbij trekken met fraaie, oer-Hollandse landschappen en imposante wolkenluchten. De aflevering eindigt als de avond valt en de zon onder de kim zakt.

Gehele routeIn acht afleveringen, waarbij de Catharina van Mijdrecht kriskras door Nederland zeilt, worden de relaties tussen het land, de bewoners en het water belicht.

Catharina van Mijdrecht met droneHet is slow televisie op zijn best. Er wordt gebruik gemaakt van de modernste technieken, zoals hoge definitie beelden (4K-HD). Ieder frame is daarmee van fotokwaliteit. Daarnaast wordt veelvuldige de drone ingezet, waarbij de klipper door het beeld zeilt, terwijl de drone rond het schip zweeft. Dat levert natuurlijk spectaculaire beelden op.

vanaf 4 december 2014 wordt Nederland Waterland ieder donderdag uitgezonden op NPO1, 22:15uur. Meer info op Nederland Waterland. De trailer is hier te bekijken.

Mis het niet en mocht dit toch een keer gebeuren, dan is er altijd nog "uitzending gemist".