Albin Vega

De Albin Vega is een 27-voets polyester kajuitzeiljacht, een S-spant met langkiel. De kiel van dit Zweedse ontwerp is een geheel met de romp en zodanig geconstrueerd dat het jacht met volle snelheid op een rotsbodem kan lopen. Bijzonder is de plaatsing van de schroef achter het roerblad met een aandrijfas en schroef geplaatst onder een lichte hoek. Deze plaatsing heeft effect op de besturing die typisch des Vega's is.

De Albin Vega is geconstrueerd van glasfiber versterkt polyester. De mast en giek zijn van geanodiseerd aluminium. Zowel de aandrijving als het verstellen van de stand van de schroefbladen wordt met één hendel bediend. De schroefbladen kunnen tevens in de faanstand worden gezet om weerstand te verminderen tijdens het zeilen.

Van 1966 tot 1979 werden in Zweden 3445 Albin Vega's gebouwd. Van oorsprong met een Albin motor. Daarna is de werf overgestapt op Volvo-motoren. De ruim 3000 Albin Vega's, varend over de hele wereld en met name in NW Europa, zijn gemaakt op basis van één model waardoor de gemeten Vega's als eenheidsklasse onderlinge wedstrijden kunnen houden en als klasse binnen de KNWV is erkend.

De Albin Vega is een all-weather zeiljacht. Ze reageert snel op een lichte bries en trotseert tevens stormen op zee. Het is een gezinsboot met uitstekende wedstrijdprestaties.

"A Vega is not a thing but a way of living", aldus de honorair president van de internationale Vegavereniging, Lars Lemby.